Ο Κόσμος είναι Επίπεδος

Η καινοτομία είναι η καρδιά της βιώσιμης Ανάπτυξης.

Αυτή η φράση είναι ο τίτλος ενός βιβλίου γραμμένο από τον Τόμας Φρίντμαν γνωστό αρθρογράφο των ΝΥ Times. Ενώ η υπερβολή της φράσης είναι δεδομένη αφού ο κόσμος δεν είναι και ούτε ποτέ θα γίνει επίπεδος, ωστόσο, δείχνει την κολοσσιαία αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το παγκόσμιο χωριό. Ο ίδιος αρθρογράφος δήλωνε στο ξεκίνημα της ελληνικής κρίσης ότι ‘Αν δείτε τα ταλέντα της Ελλάδας να μεταναστεύουν, τότε πουλείστε ελληνικά ομόλογα, αν όχι, αγοράστε’.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όλοι πλέον πιστεύουν στην οικονομία μιας χώρας που έχει τη δυνατότητα να προσελκύει τους παραγωγικούς και τους καινοτόμους. Όλοι πιστεύουν στην κοινωνία της γνώσης που μπορεί να στρέψει και να κατευθύνει τις δυνάμεις της αγοράς. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Ομπάμα προχωρά σε μεταρρύθμιση της εκπαίδευσης, σ΄ένα από τα πιο αποτελεσματικά συστήματα εκπαίδευσης στον κόσμο, που έχει, όμως, αγγίξει τα οριά του.

Παραγωγικές δομές

Και η μεταρρύθμιση στοχεύει στην ευκαιρία της προσιτής και ανταγωνιστικής εκπαίδευσης για όλους, διότι το κράτος δεν έχει στόχο την κερδοσκοπία από τα δίδακτρα αλλά τη μακροπρόθεσμη επένδυση στο εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό που με τη σειρά του θα προσελκύσει το κεφάλαιο για να χτιστούν οι νέες παραγωγικές δομές. Δεν είναι τυχαίο ότι η υψηλού επιπέδου μετανάστευση είναι ο πιο άμεσος και σταθερός οικονομικός πολλαπλασιαστής. Το λεγόμενο οικοσύστημα που δημιουργείται από τις κοινότητες των εταιρειών τεχνολογίας – τα start-ups – από τις δεξαμενές σκέψεις – τα λεγόμενα think tanks – είναι κατ’ ουσίαν επενδύσεις στο ανθρώπινο δυναμικό.

Η καινοτομία ως καταλύτης

Το κατα κεφαλήν εισόδημα παρέμεινε σταθερό για εκατονταετίες μέχρι την βιομηχανική επανάσταση, το δέκατο ένατο αιώνα. Δηλαδή, η καινοτομία ήταν και είναι η γενεσιουργός αιτία της οικονομικής ανάπτυξης. Η καινοτομία δημιουργεί τις προυποθέσεις για ένα κόσμο πιο επίπεδο, πιο ελεύθερο και πιο δημιουργικό, για ένα κοσμό πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας. Συνεργασία & Ανάπτυξη

Αν στη μεγαλύτερη οικονομική κρίση από το 1930, οι παραγωγικές χώρες έχουν ανεργία μικρότερη από την ανεργία της Ελλάδας στη δεκαετία του φθηνού χρήματος, στη δεκαετία του ευρώ, τότε τι άλλο μένει για να πειστείς ότι η καινοτομία κάνει τη διαφορά;

Στον ελεύθερο κόσμο, στην ελεύθερη οικονομία, δεν έχει σημασία το χρώμα της γάτας, αν πιάνει ποντίκια, δεν έχει καμία σημασία. Οι αξίες της Σοσιαλδημοκρατίας παραμένουν επίκαιρες και στις δυο ακτές του ατλαντικού, η σκληρή δουλειά πρέπει να κάνει τη διαφορά και να φαίνεται!

Όταν η οικονομία λειτουργεί για όλους όσους συμμετέχουν σε αυτή τότε είναι πραγματικά ελεύθερη

Αντώνης Βατούσιος

Share This Post

Recent Posts

Tα στοιχεία που συλλέγουμε είναι μόνο για επικοινωνία

Ενεργος Πολιτης

Στείλτε το μήνυμα σας

Or see contact page
Κάποιο σφάλμα συνέβη! Συμπληρώστε, ξανά, τα πεδία.
Ευχαριστούμε! Το e-mail σας παραδόθηκε.